četrtek, 19. februar 2015

[GLASBA: tuje na domačem] Reportaža s koncerta Jozef van Wissema

Prizorišče: Mota-Museum Transitory-Art, Ljubljana
Datum: 12.2.2015

Četrtkov večer je v ljubljanskem MoTA Pointu postregel z dvojno koncertno dozo nizozemskega skladatelja in glasbenika Jozefa van Wissema. Zanimanje širšega občestva se je odvilo na račun van Wissemove prepoznavnosti sodelovanja z režiserjem Jim Jarmuschom, ki je igral kitaro na štirih van Wissmovih albumih, med katere se uvršča tudi nagrajena glasba za film Večna ljubimca (Only Lovers Left Alive).

Koncertno prizoriče je v soju rdečih luči obarvalo van Wissemov prihod, ki je na majhnem odru nastopil zgolj s svojo unikatno izdelano lutnjo. Tekom ene ure je predstavil široko paleto svojih skladb, ki so pokazale njegovo zanimanje za zrcalno skladanje, igrivost resonanc, predvsem pa za glasbeno preprostost, kjer vidi večji čar kot pa v razkazovanju svojih spretnosti. Njegov minimalističen pristop do le-te pa se na trenutke sliši že preveč enostaven za tudi daljše in kontinuirano poslušanje.

Zatorej, kolikor minimalističen je koncert bil – statična osvetlitev, sedeč položaj udeleženih, zgolj en igrani instrument – je bil tudi zavoljo svoje kratkosti pozitivno sprejet. Publika se je previdno, a navdušeno odzivala na trenutke avtorjevega priklona, še posebej pa je van Wissem popestril koncert z igranim sprehodom, v času katerega je obhodil publiko.

Na koncert je bilo smiselno pogledati z vidika njegovega konteksta, kot ga je istega dne Nizozemec predstavil v intervjuju za Radio Študent 89,3 MHz. Van Wissem skuša svojim poslušalcem preko ponavljanja razpoznavnih lutnjaških vzorcev vzpostavljati nov občutek za čas in prostor. Ključno vlogo njegovega nastopa igra že prisotnost same lutnje kot »izrinjenega« instrumenta, s katero želi tudi sam opozoriti na njeno vlogo.

MoTa Point je s tem koncertom odprl novo serijo koncertnih večerov, v kateri se po Sonici Series sedaj odpira serija Sonica Classics, kjer se bodo v bližnji prihodnosti predstavljali klasični umetniki, ki svoja dela prepletajo z aktualno elektronsko glasbo.

Andrej Pervanje

Ni komentarjev: