četrtek, 25. december 2014

[GLASBA: tuje] Praznične kratkice nerecenziranih, a relevantnih aktualnih izidov:

[GLASBA: tuje] Praznične kratkice nerecenziranih, a relevantnih aktualnih izidov:

Amogh Symphony / Vishal J.Singh – Vectorscan: +
V vseh pogledih ekstremni metalci – v raziskovanju zvoka, v doprinašanju drugih žanrskih odvodov, v sami tehničnosti itd. – so na svojem tretjem postali svetovljani. Distorzijo je zamenjal daljnevzhodni patos, glasbila in zvočnost, ki sta jim bila dodana že poznana udarnost in vsesplošna eksperimentalnost. Glasbena avant-garda v svoji najbolj čisti in, bržkone, tudi čislani podobi. T. K. https://www.youtube.com/watch?v=Lhttxno6gCY (celoten album): http://amoghsymphony.bandcamp.com/track/junaki-osinaki-dhumuha-saki

PRINCE & 3RDEYEGIRL – Plectrumelectrum: o
Prince je letos izdal kar dva albuma; in oba na isti dan. Plectrumelectrum je slabši izmed dvojice. Poln zvoka utrujene sredinske glasbene preteklosti popa, funka in rock'n'rolla nas razočara s plitkostjo izraza in že tisočkrat prežvečenimi, a obrtniško naštudiranimi strukturami, po drugi strani pa nam nudi poslušljiv, lahkoten in s seksualnim fizisom okužen album. J.P.
https://www.youtube.com/watch?v=SRmTyz5vJz0 (skladba "Another Love")

Prince – Art Official Age: o
Art Official Age je vsekakor razburljivejše letošnje "princeovsko" delo. Album preveva retrofuturistični groovy electro R&B ambient, ki kar nekajkrat spomni na sodobno različico Princea – Janelle Monae. Prince se kot pričakovano izkaže za izredno lucidnega spremljevalca sodobnih trendov, ki pa jih spretno predrugači in jim doda za njega tako značilno funky razsežje. J. P.
https://www.youtube.com/watch?v=M9R1E4y7_Js (skladba "Funknroll")

shield your eyes – Reciprocate: +
Metelkin stari znanec Stef Ketteringham in njegov bend Shield Your Eyes z novo plato ponovno streže čudaško spojino nenavadno neparnih ritmov, bluesovskih vzdihovanj kitare in svojega kričeče recitirajočega, a paradoksalno prijetnega in všečnega glasu. Uhoslišna DIY produkcija celoten zvočni mišmaš naredi še toliko bolj pristen v svoji briljantnosti. T. K. http://music.shieldyoureyes.com/album/reciprocate (celoten album)

venetian snares – My Love is a Bulldozer: o
Inovator breakcora po kar 4 letih ponovno izdaja studijski album, ki bo, upajmo, ponovno ogrel glasbenikovo plodovitost iz prejšnjega desetletja. Kljub prepotrebnemu kreativnemu odmoru je v sceni zevala luknja, ki jo MLIB krpa slabše od želja, a vseeno dovolj, da so izsušena grla za zdaj potešena. Stara formula mešanja odbitih zvokov še bolj odbitih ritmov, radijsko zveneče glasbe prvih desetletij 20. stoletja in klasike ter ustvarjalno naspan Aaron Funk nikoli ne moreta biti slaba. T. K. https://www.youtube.com/watch?v=yUXRilk-JNA (celoten album)

Ni komentarjev: