petek, 26. december 2014

[GLASBA: tuje] Recenzija albuma: Lnrdcroy - Much Less Normal

Produkcija: Lnrdcroy
Založba: 1080p
Datum izdaje: 20. maj 2014

Med progresivno trance glasbo in ambientalnimi techno odvodi se nahaja območje, kjer plavajo ritmi vancouverskega producenta Leona Campbella aka LNRDCROY. Z zaprašeno rave estetiko album Much Less Normal definira mešano klubsko občutje zgodnjih jutranjih ur, ko se evforija začne mešati z melanholijo. Ta poklon plesni glasbi in klubskemu doživetju se zgodi brez skladb, namenjenim plesiščem. Skladbe, ki so sicer podkrepljene z vztrajnimi bobni skozi cel album, so za klub večinoma prelahkotne, kar pa je v tem primeru plus. Šele v mirnem okolju, kjer se lahko v celoti sliši detajlne spremembe v modulacijah sintov, album zares zaživi in jasno pokaže svojo hipnotično plat.

Kljub raznoliki dinamiki posameznih skladb Campbella nikoli ne odpelje preveč stran od osrednje tematike, kar poslušanje ohranja tekoče. Čeprav je album prežet z vplivi raziskovalnega duha ambientalnih Cafe del Mar kompilacij, se s podobnim navdušenjem zazira tudi v prihodnost, kamor so že v zgodnjih obdobjih rave kulture glasbeniki začeli risati sledi. Za moderen pridih je v dobri meri verjetno zaslužena tudi vancouverska založba 1080p. Ime založbe, ki je sicer usmerjena h kasetnemu formatu, je sodobnemu duhu primerno ironičen, kakršna je tudi estetika internetnega kolažnega kiča z naslovnic izdaj. Založba si poleg svoje nevsiljivosti deli z izvajalcem še precejšnjo dostopnost, četudi se oba spogledujeta z eksperimentalnimi aspekti elektronske glasbe.

LNRDCROY s svojim prvencem Much Less Normal nadaljuje trenutno družbeno razpotje tehnoloških inovacij in prizemljitvene staromodnosti, kar se na albumu kaže v lo-fi teksturah starih digitalnih sintetizatorjev, kot sta Rolandova JV-1080 in JD-800. Na trenutke deluje kot glasbena podlaga starih futurističnih filmov, a je vseeno samostoječ in nagrajuje tiste, ki se radi ob glasbi popoldne malo spočijejo ali zadremajo. Album se trenutno lahko pohvali z razprodanimi kasetnimi izdajami in janurja pričakuje še vinilni natis.

Jaka Golob

Ni komentarjev: