torek, 23. december 2014

[FILM/TV: tuje] Recenzija filma Igre lakote: Upor, 1. del (The Hunger Games: Mockingjay – Part 1)

Režija: Francis Lawrence
Igralska zasedba: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth
Datum izida: 20. november 2014 (Slovenija)

Pri Igrah lakote že dolgo ne gre več samo za igre. Po neuspelem poskusu vladajočega Kapitola, da bi zatrl upor revnejših okrožij, ki ga je zanetila samosvoja girl on fire, Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence), gre predvsem za vojno. Le-tej je sicer posvečena celotna zadnja knjiga bestselling trilogije Suzanne Collins, a zaradi v zadnjih letih tako popularne razdelitve knjige na več delov (tokrat na dva) se fokus prestavi na samo pripravo na vojno. Zaradi te odločitve lahko zablesti že pokojni Philip Seymour Hoffman v vlogi glavnega stratega Plutarha, s svojo prepričljivostjo pa precej opazno zasenči vodjo podzemnega upora utrdbe 13. okrožja, odločno in neusmiljeno predsednico Coin (Julianne Moore), ki se bo tako ali tako morala izkazati v zadnjem delu.

Vse oči pa so večino časa seveda uprte v Katniss, ki se iz udeleženke iger spremeni v akterko, v glavni simbol upora (mockingjay) – v to razplamtevajočo se vojno je vedno bolj vpletena, čeprav proti svoji volji. Jennifer Lawrence je popolna Katniss – močna v svoji krhkosti, neomajna in nezlomljivega duha. Tokrat sta malo manj izpostavljena Josh Hutcherson (transformirani, neprepoznavni Peeta) ter Liam Hemsworth (še vedno militaristično razpoloženi Gale), zato je famozni ljubezenski trikotnik potisnjen ob stran, mladinski pridih prvih dveh filmov pa se porazgubi zaradi grozeče slutnje vojne katastrofe.

Najmočnejša in najbolj pretresljiva scena filma vključuje pesem The Hanging Tree, ki privre iz Katniss in v primerjavi z zrežiranim snemanjem propagandnih spotov deluje iskreno, boleče in prelomno. Filmu njegov čar odvzame le razlomljenost fabule na pol, kar povzroči odsotnost pametnega zapleta, grozeča napoved v svojo premoč prepričanega predsednika Snowa (Donald Sutherland), da nas na koncu uničijo prav stvari, ki jih najbolj ljubimo, pa daje slutiti krvav razplet franšize, ki si ga bo moč v kinih ogledati novembra 2015.

Ocena: 7

Veronika Šoster

Ni komentarjev: