petek, 7. november 2014

[GLASBA: tuje na domačem] Reportaža s koncerta Xiu Xiu (predskupina: Bekko)

Prizorišče: Komuna, CUK Kino Šiška
Datum: 4. 11. 2014

Odkar je Xiu Xiu nazadnje razbijal po Sloveniji, je zasedba izdala pet albumov. In ne, ni preteklo spet tako dolgo časa od zadnjega nastopa; trije albumi so izšli celo letos. Prav to je bil eden izmed razlogov za velika pričakovanja, saj imamo zato Xiu Xiu tako radi – zaradi njihove konstantne metamorfoze. Pa četudi (ali še bolje: sploh ko) jih pot zanese na Pornhub.

A predskupina je bila tokrat prav toliko pričakovana. Bekko (Sašo Benko iz zasedbe Werefox, prej pa Psycho-Path, Manul ...), ki se je tokrat pojavil v solo izvedbi, je na odru strašil skupaj s svojim precejšnjim pedalboardom in efektovjem na njem – prav njegov sloves po obvladanju le-tega pa je držal interes publike skozi njegov nastop. Nepričakovanost ob Bekkovem igračkanju s knofi pedalov, kitare in naših ušes je bila vedno znova potešena, čeprav je bilo včasih jasno, da so določene kompozicije narejene precej ad hoc. A vendar – njegovim simfoscilacijam se ne bi odrekel noben eksperimentalec.

Dvojec Xiu Xiu je prinesel nepričakovanost druge vrste. Morda najlepše vrste, tiste vrste, ko pričakuješ nekaj nepričakovanega, pa te vse skupaj še vedno pusti presenečenega. Že karizma frontmana Jamieja Stewarta je tako drugačna, da sploh ne veš, če je karizma sploh prava beseda za to. Tiha prisotnost tolkalistke Angele Sao se fantastično ujema z njegovo podobo in tvori vzdušje-navdihujoč kontrapunkt. Celoten nastop je sicer poln čudaškosti, pomenljivosti, subtilnih in direktnih namigov, duhovitih in do žalosti iskrenih trenutkov ter vselej poln neznantne energije. Ko se s to specifično energijo še popolnoma ujame tudi glasba, ki se razteza od hudih tolkalskih, ritualnih gruvov prek srhljivih atmosfer do predirajočih piskov in distorziranih krikov, je Stewart bog, bog sveta, ki ga je ustvaril v danem prostoru. V bistvu pa celotno izkušnjo povzame bendov videospot za komad »Black Dick« z omenjenega Pornhuba. Boljše primerjave bržkone ni.

Tine Kolenik

Ni komentarjev: