torek, 2. december 2014

[FILM/TV: LIFFe] Kratkica o izbranem filmu iz sklopa Perspektive: Lahko noč, mamica / Ich seh Ich seh / Goodnight Mommy (rež. Veronika Franz, Severin Fiala, 2014): +

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt3086442/
Rotten Tomatoes: http://www.rottentomatoes.com/m/goodnight_mommy/

Mama dvojčkov po vrnitvi z operacije obraza radikalno spremeni družinski ritem bivanja. Zavoljo svojega zdravljenja se popolnoma izolira od zunanjega sveta, od svojih sinov pa zahteva spoštovanje novega, zaostrenega dnevnega reda. To se kaj kmalu zrcali v spremembi njihovih medsebojnih odnosov, ki postanejo sovražni, nenavadni, maščevalni in čedalje agresivnejši. Otroka se začneta spraševati, ali je to zares njuna mama. Vse skupaj se izteče v šokanten konec.
Čeprav tekom filma postane jasno, da mama ne ravna v skladu z nekimi smiselnimi normami sorazmernosti vzgoje, se nenehno sprašujemo, od kod prihaja ta neverjetna otroška zloba oz. vsaj, kaj jo poraja, da se kaže na tako brutalen način. Gledalec nenehno išče kulturne in drugačne indice, ki bi mu pomagali razložiti izvorni kontekst njihovega medsebojnega nerazumevanja. Vsa tovrstna ugibanja in domneve zavrže konec in na plano potegne tragično predzgodbo, ki odpre problematiko travme in nesrečne izgube ljubljene osebe. Pri tem se razpre celo polje vprašanj, ki pa se veže na možno determiniranost življenjskih usod zaradi enega nesrečnega dogodka. Lahko noč, mamica, dobitnik festivalske nagrade vodomec, ni samo film psihološke napetosti, temveč predvsem film groze.

Jan Podbevšek

Trostopenjska lestvica: +, o, -

Ni komentarjev: