ponedeljek, 17. november 2014

[FILM/TV: LIFFe] Kratkica o izbranem filmu iz sklopa Panorama svetovnega filma: Ljubezen je čudna reč / Love is Strange (rež. Ira Sachs, 2014) : o

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt2639344/
Rotten Tomatoes: http://www.rottentomatoes.com/m/love_is_strange_2014/

Naslednjič: 20. 11. ob 17.00, Linhartova dvorana (Cankarjev dom)

Ljubezen pravzaprav sploh ni tako čudna. Ali pa vsaj ne bi smela biti. To je tisto, v kar nas Sachs poskuša prepričati od samega začetka filma, v katerem nam predstavi ostareli homoseksualni par – Georgea (Alfred Molina) in Bena (John Lithgow). Dogajanje se prične z njuno poroko, s katero obeležita skoraj štirideset let skupnega življenja. Kar bi bilo za družbeno konvencionalen par začetek zgodbe v stilu »živela sta srečno do konca svojih dni«, je za protagonista prej nočna mora, v kateri izgubita službo, stanovanje in distanco pred svojci, ki jima (vsakemu posebej) ponudijo streho nad glavo.
Sachs zgodbo, katere zaplet temelji na homofobiji, predstavi umirjeno, nežno in ljubeče, kakor bi pač človek predstavil katerokoli zgodbo o ljubezni. Poljubi sreče, objemi sočutja in žličkanje so vendarle stalna praksa vsakega para, tudi skoraj sedemdesetletnih gejev. In ravno to je tisto, kar jima v vrtincu težkih časov in slabih ljudi dela ljubezen tako enostavno. Preprosto to, da ljubita. Prikupno, a brez prave globine.

Nina Žakelj

Trostopenjska lestvica: +, o, -

Ni komentarjev: