nedelja, 24. avgust 2014

[GLASBA: tuje] Totedenski kratek pregled nerecenziranih, a relevantnih aktualnih izidov

[GLASBA: tuje] Totedenski kratek pregled nerecenziranih, a relevantnih aktualnih izidov:

DIE ANTWOORD – Donker Mag: o
Hiperenergetični Južnoafričani se še naprej spogledujejo z žanrsko raznovrstnostjo in provokativnimi besedili. Med fani bo album zagotovo požel navdušenje, saj trojica ostaja zvesta zvoku, ki ga je dokončno utrdila s plato Ten$ion, a tokrat ne ponuja presenečenj in šoka prvenca $o$. Še vedno energična glasba se bo gotovo popularizirala z že kultnimi videospoti, kakršna sta tudi singla »Cookie Thumper« in »Pitbull Terrier«. Brez presenečenj, a poslušljivo in nalezljivo. N. Ž.
https://www.youtube.com/watch?v=JvMXVHVr72A (skladba »Pitbull Terrier«)

FKA twigs – LP1: +
Uvid v R&B-ovsko poetiko prihodnosti? Vsekakor. Zasanjan minimalistični magnetizem FKA Twigs je nenadkriljiv. Njena glasba združuje vzorce organskih in mehanicističnih podlag v samosvojo zvočno ekspimerimentalno izčiščenost, ki jo še dodatno obogati Twigsina inovativna raba glasu. Pretanjen in osupljiv prvenec, ki je obenem tudi produkcijska perfekcija. J. P.
https://www.youtube.com/watch?v=Cw6H9YsTLek (skladba »Pendulum«)

La Roux– Trouble in Paradise: o
Angleški sintpop projekt La Roux, do nedavnega plod (so)ustvarjanja B. Langmaida in E. Jackson, danes pa le še slednje, se po istoimenski albumski megauspešnici iz leta 2009 vrača s svežo reminiscenco na glasbena sedemdeseta in osemdeseta. Čeravno najnovejši album odlikuje zavidljiva poslušljivost, ki se zrcali v posrečenem sprepletu precejšnje zvočne raznolikosti, zasvojljivih melodij in nekaj prepoznavnih falzetov, stežka spregledamo težave v La Rouxovem tokratnem paradižu, namreč vse prepogoste zdrse v slogovno-kompozicijsko povprečnost in predvsem nezadosten poskus transcendiranja zgolj-všečnosti. B. C.
https://www.youtube.com/watch?v=sTyb_OTuF8c (celoten album)

Musk Ox – Woodfall: +
Scena sodobnega neofolka se šibi pod težo lastnih klišejev, saj le redkokdaj ponudi kaj resnično svežega. A kanadski Musk Ox je s svojo drugo plato odpihnil del omenjene teže. Trio klasične kitare, čela in violine z eksperimentalno disonanco in kompleksno ritmičnostjo doseže vedno pričakovano neofolkovsko melanholično lepoto, a jo ravno zaradi te svoje drznosti preseže kot malokdo. T. K.
http://muskoxofficial.bandcamp.com/album/woodfall (celoten album)

(http://koridor-kriziscaumetnosti.blogspot.com/)
(https://twitter.com/Koridor2014)

Trostopenjska lestvica: +, o, -

Ni komentarjev: