torek, 27. januar 2015

[FILM/TV: tuje] Recenzija filma Bes (Fury)

Režija: David Ayer
Igralska zasedba: Brad Pitt, Shia LaBeouf, Logan Lerman
Datum izida: 30. oktober 2014 (Slovenija)

April leta 1945. Adolf Hitler celotnemu rajhu izda ukaz za t. i. totalno vojno, torej tudi za vojno mobilizacijo žensk in otrok. Zavezniška vojska se približuje osrčju Berlina. Kot zadnji svoje enote se med njimi znajde tudi vojni tank M4 Sherman, kateremu poveljuje Don »Wardaddy« Collier (Brad Pitt). V taistem tanku je enota petih mož skupaj že vse od osvobojevanja afriških ozemelj, sedaj pa jih čaka zaključek v samem epicentru nacistične zlobe. Poleg tega pa fantje ob izgubi enega od članov posadke tanka seveda dobijo novega. To je mladi stenograf Norman (Logan Lerman), ki še sploh nima izkušenj z bojevanjem.

David Ayer je že dokazan mojster zgodb ameriških fantov, ki se znajdejo pred težavno situacijo skorajda epskih razsežnosti (Dan za trening, Zadnji obhod). Glavni igralci spretno izrazijo široko paleto karakternih značilnosti svojih likov, k pristnosti pa pripomore tudi očitna uporaba različnih narečij. Vsak izmed njih ima svoj izdelan, edinstven pogled na svet. Velika večina čustev in spominov teh moških je totalno pohabljena, popačena in praktično že izrojena. In kako naj bi bilo drugače ob izkustvu največjih grozot, ki jih je človek zmožen prizadejati sočloveku?

Scenografska in kostumografska avtentičnost je zagotovljena s strani angleškega muzeja Bovington Tank. Za vizualno plat je poskrbljeno z epskimi posnetki razdejanih vasi, mest, gozdov in podeželjskih površin. Sami vojno-akcijski posnetki (z eksplozijami na čelu) delujejo prekleto realno. Film seveda ni sneman v 3D-tehniki, a vseeno lahko skorajda čutimo marširanje vojakov in preletanje izstrelkov v naši bližini. Filmu gre v zadnjih nekaj minutah očitati le pretirano čustveno karikiranje karakterjev.

Ob poznavanju zgodovine nam je razplet 2. svetovne vojne seveda znan, vendar za konstanten suspenz poskrbijo izjemna avtentičnost celotne podobe, temeljita priprava igralcev na vlogo ter psihološka teža pripovedi, ki na prvi pogled mačistično zgodbo postavi naravnost ob bok vrhuncem vojnega filma, kot sta npr. Reševanje vojaka Ryana ali Tanka rdeča črta.

Ocena: 8

Doomen Babič

Ni komentarjev: