torek, 9. december 2014

[GLASBA: tuje] Recenzija albuma: Damien Rice – My Favorite Faded Fantasy

Produkcija: Rick Rubin
Založba: Warner Bros. Records
Datum izida: oktober 2014

Damien Rice je eden izmed glasbenikov, ki ohranja izročilo samotnega umetnika z akustično kitaro. Svoj imidž je v zadnjih letih več kot upravičil. Po izdaji drugega albuma 9 (2006) je po spletu krožilo ogromno neizdanega materiala, a novega albuma kar ni in ni bilo. Damien je le občasno odigral kakšen koncert, na katerem je njegova indie skuštranost in neurejenost že močno preizkušala meje simpatičnosti. Mogoče to obnašanje lahko pripišemo temu, da se je osebno in glasbeno razšel z Liso Hannigan, ki je občasno prispevala glas na prvih dveh glasbenikovih albumih. Damien si je tako v letu 2014 povrnil staro podobo in po osmih letih izdal osem pesmi na tretjem solo albumu z naslovom My Favorite Faded Fantasy.

Rice dokaže, da ima še vedno odlično uho za čustvene melodije in aranžmaje, tudi kadar se odloči za ambicioznejšo strukturo in zvok, saj najdaljša pesem traja skoraj deset minut. Pesmi so oblečene v atmosferično orkestracijo godal, ki ustvarjajo dinamiko med posameznimi deli. Damien ostaja zvest tematiki ljubezenske narave, kar ne bi bil nikakršen problem, če ne bi bil tako emocionalno enoličen. Izjema je “Trusty and True”, kjer zapoje z nekaj več upanja, a kaj ko je že naslednja in hkrati tudi zadnja pesem “Long Long Way” še ena tipična žalostinka, ki sporoča, da njegove srčne bolečine še ni konec. Občasni agresivnejši prijemi so prekratki in premalo prepričljivi, da bi prinesli potreben kontrast. Album ima vsekakor zvokovno celoto, pesmi imajo raznolike strukture, a kot celota album ni popotovanje skozi različne emocije.

Album starih oboževalcev ne bo razočaral, a tudi novih najbrž ne bo pridobil, saj kljub večji ambicioznosti v pesmih ostaja avtorjev način izražanja enak.

7/10

Andraž Žnidarčič

Ni komentarjev: