nedelja, 9. november 2014

[GLASBA: domače] Reportaža s finala Klubskega maratona 2014

Čeprav je minuli petek v Ch0 vrtel kultni Tevo Howard v okviru odličnega Gumitwistovega kolektiva in nas je v sosednji Gali vabilo vedno zabavno in sproščeno Zeleno sonce, ni bilo zavoljo Klubskega maratona nobene dileme, na katerem delu Metelkove preživeti večji del večera. Menza pri koritu je namreč že tradicionalno gostila zaključek dvomesečne klubske turneje maratoncev Radia Študent.

Klubski maraton je v začetku tega tisočletja nastal na pogorišču znamenitega festivala Novi rock in je vitalnega pomena za reprodukcijo in razvoj (mladih) »untergrund« muzik in klubovja po vsej Sloveniji. Vsako leto navrže vsaj eno (praviloma več) zanimivo glasbeno ime, ki ostane. Klubski maraton je tako rekoč napovedovalec slovenske (alternativne) glasbene prihodnosti. Karmakoma, Moveknowledgement, Melodrom, Trus! in Ludovik Material je le nekaj izmed naključno izbranih imen, ki so svojo odmevnejšo pot delovanja začela na Maratonu.

Večino izbrancev letošnjega natečaja je bilo že poznanih. O Your Gay Thoughts, 12 in Koala Voice smo tudi na Koridorju že kar nekaj napisali, znanca slovenskih klubskih, spletnih in radijskih omrežij pa sta prav tako Akami in Skeletonium. Še največja uganka so bili novomeški HillbillyWithAChainsaw.

In ker sem prvega nastopajočega slovenskega lo-fi prvaka 12-ko, skorajda povsem zamudil zaradi poplav in se v Menzi prikazal ravno ob izdihljajih njegova nastopa, bom začel hitri koncertni pregled z zgoraj omenjeno uganko. HillbillyWithAChainsaw so bili naravnost briljantni. Zajebantski zgovorni domačijski nastop, na katerem ni manjkalo niti večminutno prižiganje motorke. Jap, motorke! Vonj bencina se je odlično sklapljal z njihovim visokooktanskim težkokategorniškim progresivnim miš mašom. Sledili so veliko konvecionalnejši (če odmislimo pando in pandico) in že morda malo izven današnjih indie trendov Koala Voice. Mladi kvartet je prikazal dostojen nastop in nakazal konkreten razvoj od časov spomladanske ŠPIL lige. Najstniško razposajeni kitarski indie počasi zamenjujejo zrelejši, bolj divji in kompaktnejši psihedelični rockerski odvodi.

Po nastopu Koale Voice je sledila razglasitev zmagovalca remix natečaja. Tega je osvojil novomeščan Jaka Jankovič prav za remix skladbe omejene zasedbe. Kot četrti so nastopali ljubljanski Your Gay Thoughts, ki so redni koncertni znanci Metelkove. Uprizorili so klasično odličen nastop, poln psihedeličnega organskega ambienta in nalomljenih beatov. Tokrat je zaradi prostorskega manjka izstopala nenavadna nesimetrična postavitev barvitih vizualij VJ-ke Mine Fine. Vsekakor bend, ki bo glede na prikazano v naslednjem letu ob predvideni izdaji albuma med ožjimi kandidati za album leta. Pravo pozitivno presenečenje je bil tudi nastop kolektiva Akami. Še pred časom solo projekt Domna Sloviniča je v svoji koncertni preobleki štel pet članov. Že začetni samosvoj ambientalni uvod je obljubljal posebno zvočno atmosfero, veščine in učinke. In res je bilo tako: Akami so postregli s pravim post-rockerskim noise festom, ki je v sebi združeval minimalizem, temačni romantizicem in avantgardo, na obiskovalce pa deloval nadvse transično.

Za konec (izvzemši DJ senf after) je elektronsko zaružil še mladi producent Skeletonium. Menza se je za pol ure spremenila v hladen berlinski skvot. Skeletonium je postregel s svojo vizijo sodobnega techna in drugih eksperimentalnejših elektronskih žanrov in prvin. Glasba je bila zelo telesna in plesna ter polna zgoščene sivine, hipnotičnih zvočnih valov in globokih basov. Tako se je zaključil še štirinajsti finale klubskega maratona, glasbenega dogodja, ki vsako leto znova poskrbi za izpostavitev mladih nekomercialnih, a kreativno bogatih muzik.

Jan Podbevšek

Ni komentarjev: