torek, 4. november 2014

[FILM/TV: tuje] Recenzija filma Varuhi galaksije (Guardians of the Galaxy)

Režija: James Gunn
Igralska zasedba: Chris Pratt, Zoe Saldana, Bradley Cooper
Datum izida: 31. julij 2014 (Slovenija)

Varuhe galaksije sestavljajo lenoben in domišljav, a prisrčen popotnik, ki je vse prej kot rojen vodja, seksapilna zelenopolta poklicna morilka, silak, ki ne razume prispodob, in dvojica lovcev na glave – rakun z vse preveč človeškimi lastnostmi in drevo s skrajno skopim besednjakom.

Naslovni film je film o varuhih galaksije, ki to niso, film, ki posmehljivo obrne hrbet konvencijam. Klišejev v njem resda mrgoli, a jih s pridom uporabi; bodisi jih v pravem trenutku odvrže in prizore zasuka v drugo smer bodisi jih izvede v celoti in s tem poudari njihovo prežvečenost.

Skrajno obskurni Marvelovi junaki so dočakali veliko platno in dokazali, da se lahko brez težav kosajo z uveljavljenimi sorodniki, da torej trdna zasidranost v popkulturo ni nikakršen pogoj.

James Gunn se zaveda, da ima v rokah potencialne Izganjalce duhov nove generacije; ustvaril je film o zgubah, ki ne vedo, kaj natanko počno, akcijsko komedijo, ki v obeh žanrih seže zelo visoko, nakar se dokaže tako, da ju brezhibno spoji.

Varuhi spominjajo na Maščevalce izpred dveh let, saj prav tako ne stavijo na zgodbo, temveč na like in odnose med njimi, a se od slednjih na srečo bistveno razlikujejo. Znebijo se patriotizma in militarizma, humor stopi v ospredje in je izpeljan mnogo bolje, neumnosti pa jim ne gre očitati, saj jo objamejo z vsemi štirimi. Občasno nudijo dramo, a gledalca prosijo predvsem, da se sprosti in uživa na divjem vrtiljaku vratolomnih akcijskih prizorov in razorožujočega humorja, v vesoljski operi, ki v svoji parodičnosti doseže tisto, o čemer sanjajo mnogi resnobni predstavniki žanra.

Vtis dopolni naravnost nezaslišan soundtrack, ki še dodatno pripomore k nenavadnemu vzdušju: Starlord namreč naokoli postopa s svojim zvestim walkmanom, iz katerega se oglašajo pop melodije sedemdesetih in osemdesetih.

»Varuhi galaksije se bodo vrnili,« nas obvesti zaključni napis. Glede na neznanski uspeh tako pri občinstvu kot pri kritikih bo nemara res tako.
Ocena: 8

Aljaž Vogrin

Ni komentarjev: