četrtek, 30. oktober 2014

[GLASBA: tuje na domačem] Reportaža s koncerta Liars (predskupina: WIFE)

Prizorišče: Komuna, CUK Kino Šiška
Datum: 21. 10. 2014

Sredina oktobra je koncertno obetala. Na to so že na začetku meseca po Ljubljani opozarjali veliki plakati Kina Šiške, na katerih sta izstopali imeni kultnih Swans in Liars. Zvočna nevihta na kvadrat, hrup hrup hrup in še enkrat hrup. In glej ga zlomka, večer Liarsov se je odvijal v sklopu hrupmagovih Hrupnih večerov.

V dodobra napolnjeno in vročično Komuno sem dospel direktno ob začetku nastopa Liarsov. Že začetek je bil ekstravaganten. Vseprisotnost močnih basov, psihedeličnih vizualij, Angusovega predirljivega glasu in hipnotične zvočne podobe me je v trenutke zapeljala v močan poslušalski ambient, ki se mu je sem ter tja pridružil element plesnega. Podobno se je dogajalo okoli mene. Če odmislim prvih par »ponorelih« vrst, je preostali del obiskovalcev bolj kot ekstenzivno koncert doživljal introspektivno. Na prvi pogled je zgledala publika kar malce preveč poklapano, anemično, a bližnji kadri bi pokazali zamaknjene in sanjave obrazne podobe. Koncert je baziral na osnovi njihove zadnje plate Mess, čeprav je trio zaigral tudi nekaj skladb s prejšnjih albumov. Presežnega je bilo kar nekaj, sam bi izpostavil predvsem zadnja singla »Pro Anti Anti« in »Mess On A Mission«.

Njihova odštekana, divja zvočna eksperimentalnica z zadnje plate je v živo utelešenje klubske techno-acid-spacey dinamike in noiserskih glasnih elementov. Še posebej so me navdušili trenutki drhteče zvočne frekvenčnosti, ki je prenašala zvočne učinke vse od ušes do celotnega vibrirajočega telesa. Sinestetično ter vzburljivo in pomirjujoče obenem. Razočaral je morda le resnično kratek koncert. Niti dobrih sedemdeset minut niso fantje ružili. Morda tudi od tu končni vtis nedorečenosti glede tega, ali sem bil priča klubskemu dogodku v živo ali pa noisersko obarvanem elektro punk koncertu. Kakorkoli že, naj se fantje po Trnfestu 2004 in letošnjem Kinu Šiška v daljši izvedbi vrnejo že zelo kmalu v naše geografske koordinate.

Jan Podbevšek

Ni komentarjev: