nedelja, 18. januar 2015

[GLASBA: tuje] Totedenski kratek pregled nerecenziranih, a relevantnih aktualnih izidov:

Belle and Sebastian – Girls in Peacetime Want to Dance: o
Vedno znova Belle and Sebastian dokazujejo, da lahko tudi v sredinskih glasbenih strujah pustiš pečat. Škotski indie poperji na čelu z žametnim Murdochom tako na novi plošči ne le ohranjajo, temveč tudi razvijajo smisel za sladke, spevne in unikatne simpatične melodije, ki navkljub svoji lahkotnosti ne zvenijo ceneno ali umetelno, temveč karseda organsko in polno. Novi album je še dodatno zabeljen z zanimivimi elektronskimi ritmi, ki skupininemu kitarskemu akustičnemu retro zvoku dodajo razsežje plesnega. J. P.
https://www.youtube.com/watch?v=Rgb8am3NQU0 (skladba »Nobody's Empire«)

Sleater-Kinney – No Cities to Love: +
Dekada premora vrača portlandski trio v navdahnjeni formi. No Cities to Love predstavlja bend v njegovi najbolj skeletalni, temeljni zasnovi, kar deluje v prid konstatni izpovedni moči Corin Tucker. Nabita spevnost organsko integrira tudi tistih nekaj kompleksnejših delov, ki pestrijo siceršnjo zvočno direktnost. Končna (in edina) poslušalčeva težava, ki se sprašuje po tem, ali je močnejša lirska ali inštrumentalna plat NCTL, priča dovolj o albumu kot takem. T. K.
https://www.youtube.com/watch?v=tRNDB9VqI3Q (skladba »Bury Our Friends (feat. Miranda July)«)

Toundra – IV: o
Četrta inštalacija mraza, brezzelenja in turobe španskih post-rockerjev ponovno relativno uspešno prenaša občutke, ki bi jih doživljali v tundri. IV je kljub temu kvalitativno zelo nestabilen album, ki plava med klišejsko, naivno ter neinspirirano kitarsko nametanko in še vedno klišejskimi, a vsaj nekoliko bolj kreativnimi in domiselnimi aranžerskimi prijemi, ki skrivajo enega ali dva muzikalna dragulja. T. K.
https://www.youtube.com/watch?v=2fxn4NtxxHg (skladba »Viesca«)

Trostopenjska lestvica: +, o, -

Ni komentarjev: