nedelja, 27. julij 2014

[GLASBA: tuje] Totedenski kratek pregled nerecenziranih, a relevantnih aktualnih izidov:

Eno & Hyde – High Life: o
Tudi drugi letošnji album izpod rok dvojca Eno & Hyde ne prinaša posebnega navdušenja, a vseeno ponudi kar nekaj zanimivega ambientalno-eksperimentalnega utripa. Afriški funky in pop ritmi, kontrast minimalizma in zvočnega okrasja ter ponavljajoči se pomirjujoči droni so vodila albuma, za katerega imamo nenehno občutek, da je bil prehitro izdan. J. P.
http://www.youtube.com/watch?v=qwnxypgED6s (skladba »DBF«)

Opeth – Pale Communion: +
Åkerfeldtova armija je s prejšnjim albumom prerasla svoje korenine v death metalu in ustvarila prepričljivo progrockovsko retrospektivo, Pale Communion pa je bendovo novo usmeritev naredil še svežo. Novi album resda sliči na progresivni rock, vendar je v svojem bistvu brezžanrski, brezčasne ideje pa Opeth kulminirajo v glasbo, kjer fenomenalnosti ne seva le uspeli poskus neobremenjenega ustvarjanja, temveč tudi vsesplošna zvočna odličnost. T. K.
https://www.youtube.com/watch?v=GVbEFfpQUqA (celoten album)

"Weird Al" Yankovic – Mandatory Fun: +
“Weird Al” Yankovic, velikan v svetu parodije, se vrača z že štirinajstim studijskim albumom. Na njem med drugim najdemo domiselne stilske parodije Foo Fightersov, Pixiesov in Cata Stevensa, bistre parodične priredbe uspešnic, ki bržčas kulminirajo v “Word Crimes”, nenavadno inteligentnem preobratu Thickove skladbe “Blurred Lines”, in “Tacky”, bleščeči parodiji Pharrellove “Happy”, ter Yankovicev tradicionalen polkovski sprehod skozi glasbeni Zeitgeist, ki skupaj tkejo svojevrsten (meta)komentar mainstreamovske glasbe (in še marsičesa onkraj le-te). Ingeniozno. B. C.
https://www.youtube.com/watch?v=V5v119yrtFA (celoten album)

Wolves In The Throne Room – Celestite: -
Blackmetalski drzneži iz Amerike z vsakim albumom bržkone odtujijo več fanov kot pridobijo, vendar se je še vsaka bendova novost izkazala za vsaj svež vetrič na glasbeni sceni. Tokrat je bila očitno želena kameleonska preobleka ali preobsežen zalogaj ali pa preprosto premalo premišljena. Celestite popolnoma opusti tradicionalno bendovo inštrumentalno formo ter poskusi ohraniti bendovo vzdušje in srž – njeno temačnost, jezo, srd. Žal je rezultat povprečno ambientalno zehanje sintov, ki se šele pripravljajo na temo noči. T. K.
https://www.youtube.com/watch?v=mH4U3mj06k0 (skladba »Celestite Mirror«)

Ni komentarjev: