nedelja, 8. junij 2014

[GLASBA: tuje] Totedenski kratek pregled nerecenziranih, a relevantnih aktualnih izidov

Dream the Electric Sleep – Heretics: o
Mladi dickovsko-navdahnjeni Američani z drugo plato posegajo po hudo neraziskanih predelih zvočnega obzorja. Navdahnjeni s King Crimson, U2 in My Bloody Valentine so začeli združevati kompleksne, težjedistorzirane strukture z U2-jevskim delayem in večplastnostjo shoegaza. Heretics je prvi korak v pravo smer te izredno čudne (a včasih zelo posrečene) zmesi, a je vseeno večkrat kot ne premalo fokusiran, nerazvit in preraznolik, kar je značilno za bend v iskanju identitete. T. K.
http://dtes.bandcamp.com/ (celoten album)

Eno · Hyde – Someday World: o
Ne za Briana Ena ne za Karla Hyda Someday World ne predstavlja vrhunca kariere. Je pa ta zgoščeno zajeta v sofisticirani zvočni sliki omenjenega albuma, ki znotraj svoje artpopovske orientacije preliva najrazličnejše glasbene izraze in obdobja: od funka do ambientalnih pejsaž, od afro-beata do »new-ordersko« inspiriranih melodij. Če začetek plate še obeta razburljivo glasbeno potovanje, nadaljevanje preprosto izzveni v prazno. J. P.
https://www.youtube.com/watch?v=H22bwiMtyrs (skladba »The Satellites«)

Sharon Van Etten – Are We There: +
Navkljub današnjemu glasbenemu izobilju človek težko najde tako markanten vokal, kot ga ima Sharon Van Etten. Njen glas tudi na novem albumu zaseda v zvočni hierarhiji centralno mesto in nas vsakič znova presune. Delo krasijo močne emocionalne izpovedi, katere spremlja spretno sproducirana blaga zvočna melanholija. Album sodobnega eklektičnega folka, h kateremu se človek nenehno vrača. J. P.
https://www.youtube.com/watch?v=80-_CpH07QQ (skladba »Taking Chances«)
Wax Fang – The Astronaut: o
Samooklicana epska rock opera benda Wax Fang je bizaren skupek dolgih vesoljskih eskapad, indie zvoka, psihedeličnih vložkov, progresivnih riffov in (poskusov) epskosti. A album uspe povsod, kjer noče – daljša »epska« inštrumentalna popotovanja so večinoma dolgočasna in ne nudijo niti dovolj raznolikosti niti dovolj privlačne repetitivnosti za poslušalčevo pozornost in posledičen trans, hkrati pa so zgoščeni, hitrejši in namensko krajše ter udarno strukturirani deli eni izmed najbolj posrečenih letos. T. K.
https://www.youtube.com/watch?v=UerTxriT0mI (celoten album)

(http://koridor-kriziscaumetnosti.blogspot.com/)
(https://twitter.com/Koridor2014)

Trostopenjska lestvica: +, o, -

Ni komentarjev: