nedelja, 6. april 2014

[GLASBA] Totedenski kratek pregled nerecenziranih, a relevantnih aktualnih izidov

About Tess – Shining: o
Japonski math rockerji s četrtim albumom počnejo točno to, kar so počeli vse do sedaj – iskanje karseda iznajdljivih načinov mešanja bobnov, dveh bas kitar in dveh električnih kitar, pri čemer se poslušalec vseskozi sprašuje, zakaj nikakor ne more šteti ob ritmu. Zelo dobra plata, ki pa ne prinese ničesar novega. T. K.
https://www.youtube.com/watch?v=8I9QnKLBvBA (skladba »Shine«)

Deluge Grander – Heliotians: -
Dan Britton, eden izmed reševalcev (sodobnega) prog rocka, se vrača s projektom Deluge Grander. Ta prinaša Brittovo mehkejšo, bolj melanholično stran, predvsem pa zatekanje k drugim žanrom, kot je recimo folk glasba. A Heliotians je žal album, ki enostavno zveni posiljeno, neizdelano in nenavdahnjeno, kljub odličnima predhodnikoma. T. K.
https://www.youtube.com/watch?v=VzT5hLxMEng (celoten album)

Foster The People – Supermodel: o
Mark Foster z druščino hodi po poti »medžanrske sestavljenke sredinskega indieja«, ki so jo že pred njimi prehodili in sooblikovali MGMT in Empire of the Sun. Čeprav album na prvi polovici ne ponudi ničesar novega in hita tipa »Pumped Up Kicks«, so skladbe užitne in se precej učinkovito izognejo glasbeni generiki. Druga polovica je izpeta, prazna in se ne bi smela zgoditi. J. P.
http://www.youtube.com/watch?v=MCiu4tLYyak (celoten album)

Mac DeMarco – Salad Days: o
23-letni Kanadčan nadaljuje v ritmu zasanjanega »jangle rocka«, ki ga je začrtal že na predhodnem albumu 2. Njegova lo-fi, melodična, igriva, ležerna in mestoma melanholična zvočna podoba se odlično ujema z očarljivo in neobremenjeno mladostniško liriko. Negativna odstopanja od odličnega predhodnika se kažejo predvsem v večji zvočni enoličnosti in pomanjkanju hit materiala. J.P.
http://www.youtube.com/watch?v=F2jcj8ARdJE (celoten album)

Nadja – Queller: +
Lani so shoegaze s sodobnimi in predvsem težjimi formami posodobili Deafhaven, tokrat pa se je tega lotil kdo drug kot Aidan Baker z Nadjo. Vedno uspešen v svoji eksperimentali je Kanadčan tokrat v Nadjine sicer značilne zvočne podobe vpletel shoegazersko večslojnost in spevnost, rezultat pa je naravnost fenomenalen in predvsem svež »doomgaze« album. T. K.
http://nadja.bandcamp.com/album/queller (celoten album)

(https://www.facebook.com/koridor2014)
(https://twitter.com/Koridor2014)

Trostopenjska lestvica: +, o, -

Ni komentarjev: