sreda, 26. november 2014

[FILM/TV: LIFFe] Kratkica o izbranem filmu iz sklopa Retrospektiva: Veliko platno: Francoska zveza / The French Connection (rež. William Friedkin, 1971): +

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0067116/
Rotten Tomatoes: http://www.rottentomatoes.com/m/french_connection/

Francoska zveza Williama Friedkina je leta 1971 osvojila pet oskarjev: bila je prvi »najboljši film« z oznako R in je osmodila Kubrickovo Peklensko pomarančo (A Clockwork Orange).
Jimmy »Popeye« Doyle (Gene Hackman) v lovu na preprodajalce mamil s partnerjem pride na sled ogromni pošiljki heroina; težava je le v tem, da zločince sovraži s tako strastjo, da jim je po metodah sčasoma nevarno blizu …
Podobno kot v Izganjalcu hudiča (The Exorcist) dve leti zatem se Friedkinu v Francoski zvezi ni mudilo: tempo tega arhetipa sodobnega ameriškega kriminalnega filma je zmeren (ali pa se morda tako zdi le današnjemu gledalcu?), a zato izbruhi akcije in nasilja toliko bolj presunejo, učinek znamenitega pregona pa eksponentno naraste z dejstvom, da ni bil v celoti načrtovan.
Hackman, ki je bil nagrajen z oskarjem, vlogo impulzivnega policista odigra sijajno in podvig ponovi leta 1975 v nekam obskurnem nadaljevanju, ki ga je režiral John Frankenheimer.

Aljaz Vogrin

Trostopenjska lestvica: +, o, -

Ni komentarjev: