nedelja, 3. avgust 2014

[GLASBA: tuje] Totedenski kratek pregled nerecenziranih, a relevantnih aktualnih izidov:

Pixies – Indie Cindy: -
23 let čakanja na novosti enega najbolj vplivnih bendov neodvisne in alter glasbene scene 80. ter 90. je bilo s singlom »«Bagboy« poplačano. Ta je vseboval esenco Pixiesov – čudaškost, udarnost, duhovito, energično eksperimentalnost, svež preobrat konvencionalnih rock form in nadzemeljsko zapomnljive melodije. Na preostalem delu plate je Pixiese očitno njihova ustvarjalnost začela dolgočasiti in so naredili obrat za 180° ter ustvarili brezjajčno, generično, povprečno, nazadujočo, derivativno, brezdušno glasbo, ki ni le za v pozabo, temveč v sramoto. T. K.
https://www.youtube.com/watch?v=iz9mt-Oe-HE (celoten album)

Swans – To Be Kind: +
Po predlanskem The Seer je bilo težko ugibati, kaj lahko od tega visoko eksperimentalnega benda pričakujemo. Če je bila The Seer nemogoče intenzivna dvourna mantra, ki je pretresla tako rockovske kot postrockovske (gledam tebe, crescendo-core) konvencije, je To Be Kind še enkrat pokazala, koliko možnosti (še) ima (pretežko kitarska) glasba, ki zagotovo še ni mrtva. Album poseže po najbolj nepojmljivih bendovsko-zasnovanih idejah, jih prefiltrira skozi kompozicijsko božjost Gire in servira s takšnim šusom, da se še dneve ne boste pobrali. T. K.
https://www.youtube.com/watch?v=Xs6m9HeWXck (skladba »Oxygen« v živo)

The Knife – Shaken-Up Versions: +
Od izida albuma The Knife, prvenca istoimenskega švedskega elektronskega dua, je minilo trinajst let. Karin in Olof Dreijer sta se tokrat po številnih vmesnih bolj ali manj posrečenih glasbenih metamorfozah preizkusila še v pretanjenem “pretresu” osmih že izdanih skladb (med drugim “Pass This On” in “Without You My Life Would Be Boring”), ki prikliče (razno)lično zvočno pokrajino stapljanja nekdanjega in zdajšnjega ter rezultira v domiselni in skrbno uravnoteženi stvaritvi. B. C.
https://www.youtube.com/watch?v=6Ckbj9EzBSw (skladba »Pass This On«)

Ni komentarjev: