nedelja, 18. maj 2014

[GLASBA] Totedenski kratek pregled nerecenziranih, a relevantnih aktualnih izidov

Agalloch – The Serpent and the Sphere: o
Minila so štiri leta od zadnje plate nesojenih post-black metal očetov, ki je s svojo tekmovalnostjo med emotivnostjo in žanrskim miksom naslikala metal v luči sodobnosti in relevantnosti. Posledičnih
velikih pričakovanj nova plata žal ne izpolne – kljub štirim letom nastajanja zveni napram predhodniku prazno, nenavdihujoče in precej povprečno, čeprav na trenutke preseneti. T. K.
https://www.youtube.com/watch?v=IlofkJhTV6g (skladba "Plateau of the Ages")

Lykke Li – I Never Learn: o
Švedska umetnica se po albumu Wounded Rhymes in vsepovsod navzočem pop hitu »I Follow Rivers« vrača s ploščkom polnem čustvenega naboja. Album zaznamujeta iskrena izpoved ljubezensko ranjenega srca in izčiščene, povečini akustično grajene skladbe. Brez zvočnega razkošja, a z glasom, ki poslušalca zaobjame in gane. Vrhunec? Vsekakor skladba »Love Me Like I'm Not Made of Stone«. J. P.
https://www.youtube.com/watch?v=UD-tGp556P8 (celoten album)

Owen Pallett – In Conflict: +
Pallett še zdaleč ni neznanka na svetovnem glasbenem zemljevidu, a še nikoli ni bil širše tako izpostavljen kot v letošnjem letu. Januarja je bil skupaj z Arcade Fire nominiran za oskarja (izvirna glasbena podlaga – Her), zdaj pa izdaja vrhunski In Conflict. Klasično treniran violinist nam tokrat ponuja intenzivno, kompleksno in drhtečo glasbeno stvaritev, ki uspešno krmari med avantgardno kompozicijo in smislom za pop melodiko. J. P.
https://www.youtube.com/watch?v=gt8wR8CagQo (skladba "The Riverbed")

Thee Silver Mt. Zion Memorial Orchestra - Hang On to Each Other EP: o
Efrim Menuck je kralj presenečenj. Letos je s svojim »orkestrom« izdal že pankovski post-rock album (leta?), zdaj pa je izdal EP, ki je, no, kratkomalo rečeno, bizaren. Gre namreč za disko plato. Skupaj z vsemi plesnimi beati, riteminbluzovskimi vokali in seveda post-rockovskimi električnimi kitarami in sodobnoklasičnimi violinami. Ne, čakaj, kaj? Zanimivo, a morda kanček nepotrebno. T. K.
https://soundcloud.com/constellation-records/birds-toss-precious-flowers/s-A9NpZ (skladba "Birds Toss Precious Flowers")

(http://koridor-kriziscaumetnosti.blogspot.com/)
(https://twitter.com/Koridor2014)

Trostopenjska lestvica: +, o, -

Ni komentarjev: