nedelja, 22. junij 2014

[GLASBA: tuje] Totedenski kratek pregled nerecenziranih, a relevantnih aktualnih izidov:


The Antlers – Familiars: o
Ameriška rogovja kot petega izdajajo album, ki je verjetno bendov najbolj nežen in najbolj plah doslej. Psihedeliko, surf in shoegaze prejšnjega studijca Undersea sta zamenjala vsesplošna melanholija in srce-tolažeča lebdeča melodika, ki predvsem skupaj z nerockovskimi inštrumenti ustvarja nekaj najlepših trenutkov v bendovem delovanju. A žal nežnost in plahost prineseta preveč medlosti. T. K.
https://www.youtube.com/watch?v=E9afJSKCOQQ (skladba »Palace«)

Death Vessel – Island Intervals: +
Minimalistično multiinštrumentalni neofolk Joela Thibodeauja, enega najlepših glasov sodobnih stranpotov folka, je tokrat opazil tudi Jónsi (Sigur Rós), bržkone Thibodeaujev vokalni ekvivalent. A komad z Islandcem niti ni najboljša stvar albuma. Island Intervals je poln izredno iznajdljivih pristopov do pričaranja tradicionalnega pridiha v žanru, mešanja navidez nasprotujočih si pogansko-organskih in mehanično-industrialnih zvokov ter lirskega brisanja mej med resničnostjo in sanjami. T. K.
https://www.youtube.com/watch?v=-G7EhJRtN3Q (skladba »Ejecta«)

Hail Spirit Noir – Oi Magoi: o
Psihedelični black metal je očitno »the next big thing« metalske scene. Sploh, ko je storjen pravilno. Hail Spirit Noir inštrumentalno združijo psihedelična šestdeseta, beatlovske ritme in pinkfloydovsko vesoljsko tavanje z eksperimentom in riffi kultnih Ved Buens Ende. Sliši se prelepo, da bi bilo res – in žal tudi je. Bend se, uhoslišno, večkrat vrže v nekakšne zajebantsko-piratske vokalne tantre, ki jim občasno sledi še neposrečen preskok inštrumentala v generično vikingmetalskost. T. K.
https://www.youtube.com/watch?v=58r8KXNVqxU (celoten album)

Ni komentarjev: